U bent hier: Recepten » Hoofdgerechten » Groente » Groente

Soufflé van bloemkool

Aantal personen 4 personen
Categoriën Groente
Auteur Patricia
INGREDIENTEN

  • 300 g bloemkool
  • 30 g boter
  • 30 g bloem
  • 300 g melk
  • 2 eieren
  • gemalen kaas (gruyere, parmezaan, gorgonzola, ... - naar smaak)
  • peper, zout
  • nootmuskaat

BEREIDING

  • Maal de parmezaanse kaas
    30 sec - stand 10
  • Kook of stoom de bloemkool en giet af
    varoma - 20 min - stand 1
  • Maak een bechamelsaus van de bloem, boter en melk
  • Laat de gemalen kaas in de saus smelten
    30 sec - stand 2
  • Splits de eieren en voeg de eigelen al roerend aan de saus toe
    30 sec - stand 2
  • Pureer de bloemkool onder het soufflé-mengsel
    15 sec - stand 5
  • Laat afkoelen
  • Klop de eiwitten stevig op en spatel onder het afgekoelde mengsel
    - Reinig de beker goed en spoel even met een weinig azijn,
    klop de eiwitten mbv de vlinder op max stand 4 -
  • Beboter en bebloem kleine hoge ovenvaste potjes
  • Vul deze voor 2/3 met het soufflé-mengsel
  • Plaats in een voorverwarmde oven van 175°C - warme lucht
    gedurende ongeveer 25 minuten

Tips

  • Oven niet te vaak openen tijdens het bakproces om instorten van de soufflé te vermijden
  • Opgeklopte eiwit onder afgekoeld mengsel spatelen om waterige soufflé te voorkomen
  • Soufflé direct serveren, koude doet de soufflé snel terug inzakken
     

Zie ook 'Koken is chemie': soufflés en eiwitschuim

Smaakvariaties

Een soufflé is een luchtig gerecht op basis van eieren, gegeten als voor-, hoofdgerecht of dessert.

Er zijn hartige en zoete soufflés; de bekendste variant is een kaassoufflé,
maar de kaas kan gedeeltelijk of geheel vervangen worden door

  • vis (zalm, kabeljauw, garnalen, ...),
  • vlees (meestal ham),
  • groente (spinazie, zoete aardappel, wortel, broccoli, pompoen, ...),
  • vruchten (aardbeien, zwarte bessen, banaan, sinaasappel, ...) en
  • zoetigheid (chocolade, ...).


Het belangrijkste van de vulling is dat hij licht van gewicht is, en daarom in kleine stukjes moet worden gesneden, geraspt, geschaafd of gepureerd.