U bent hier: Recepten » Hoofdgerechten » Schaal- en schelpdieren » Schaal- en schelpdieren

Mosselen

Hoeveelheid 2 kg
Aantal personen 2 personen
Categoriën Schaal- en schelpdieren
Auteur Patricia
INGREDIENTEN

  • 2 kg mosselen
  • 2 dl witte wijn
  • 2 stengels bleekselder
  • 1 prei
  • 1 grote ui
  • ev. teentje knoflook
  • ev. tijm, laurier
  • peper
     
  • 2 dl room
  • ev. saffraan of currypoeder

BEREIDING

  • Spoel de mosselen goed in water
    Ontdoe ze eventueel van hun baard
    Gooi de kapotte en geopende mosselen weg
  • Snij de groenten grof
    (TM: 5 sec - stand 5)
  • Stoof de groenten glazig met boter/olie
    (TM: 100 °C - 5 min - stand 2)
     

Thermomix

  • Doe de mosselen in de varoma-schaal omringd door wat grof gesneden groenten en kruiden
  • Giet de wijn in de maatbeker en laat stomen
    Varoma - 25 min - stand 2
  • Mosselen regelmatig opschudden
  • Afhankelijk van de hoeveelheid, zijn de mosselen bijna gaar van zodra de schelpen opengaan
     
  • Het mosselvocht wordt opgevangen in de maatbeker en laat zich uitstekend dienen als saus
  • Zeef de bouillon en laat inkoken
  • Voeg 2 dl room toe en ev. enkele saffraandraadjes of een koffielepel currypoeder
  • Laat verder inkoken en bindt eventueel op met wat koude klontjes boter


Klassiek

  • Doe de mosselen in de pot met deksel en schud ze op, zodanig ze goed gemengd worden met de groenten
  • Bevochtig met witte wijn en voeg de kruiden toe
  • Mosselen laten opkoken onder regelmatig opschudden
  • Mosselen zijn gaar na 8 à 10 minuten, afhankelijk van de hoeveelheid

Tips

  • Mosselen zijn zoutwaterdieren en kunnen niet overleven indien u ze bewaard in gewoon water.
  • Mosselen kunt u reeds gekuist in vacuümverpakking kopen of vers bij de visboer, u dient ze dan nog wel te weken in gezouten water zodanig ze hun zand kunnen uitspoelen.
  • Als een mossel enkele mm geopend is, kunt u deze testen door de schelpen door uw vingers heen en weer te wrikken. Indien ze sluit, leeft ze nog en kunt u ze consumeren; indien niet, is ze dood en gooit u ze weg.
  • Mosselen hebben een korte gaartijd, vermijd onsmakelijke stukjes rubber.