Home
Welkom
Keukenwetenschap
Recepten
Contact
Basis
Cocktails
Smoothies en sappen
Ontbijt en brunch
Soepen
Koud
Warm
Sauzen en dressings
Hapjes
Voorgerechten en salades
Hoofdgerechten
Bijgerechten
Desserts
Brood en gebak
Kinderrecepten
Babyvoeding
U bent hier:
Recepten
»
Soepen
»
Warm
»
Tomatensoep met balletjes
Tomatensoep met balletjes
Hoeveelheid
1500 ml
Categoriën
Warm
Auteur
Patricia
INGREDIENTEN
1 kg rijpe tomaten, vers (of 2 grote blikken gepelde tomaten)
2 uien
1 courgette of 2 aardappelen
1 venkel
2 blokjes runderbouillon
tomatenpuree, blikje 140 g
1500 ml water
olijolie/boter
room
300 g gemengd gehakt
peper, zout
peterselie
BEREIDING
Snij de ui en venkel in stukken en stoof deze aan met wat vetstof
Voeg de gepelde tomaten en stukjes courgette toe
met het water en bouillonblokjes
Laat de soep 20 minuten doorkoken
Mix de soep en voeg tomatenpuree toe
Kruid met peper, zout
Smaak eventueel af met een scheutje room
De gehaktballetjes aanbakken in wat vetstof
en bij de soep voegen
Werk af met wat gehakte peterselie
Thermomix
(halveer de hoeveelheden):
Snij de ui en doe in mengbeker
3 sec - stand 5
Voeg beetje olie of boter toe
100 °C - 2 min - stand 1
Voeg tomaten, tomatenpuree, courgette, bouillonblokje en water toe
100 °C - 20 min - stand 1
Terwijl kunt u de balletjes stomen in de varoma-schaal
Mix
1 min - stand 10 (geleidelijk)
Kruid naar smaak met peper, zout en eventueel wat room of kruidenroomkaas
Tips
Gebruik veel rijpe, sappige tomaten.
Stoof de groenten eerst aan om optimaal van hun smaak te kunnen genieten.
De courgette of aardappelen zorgen voor de binding van de soep.
Om verzuring tegen te gaan, zeeft u de tomatenpitten uit de soep.
Met de thermomix is zeven overbodig en bekomt u een gladde gemixte soep.
De extra tomatenpuree zorgt voor een mooie rode kleur en accenuteren de zoete smaak.
De gehaktballetjes kunnen ook door bloem gewenteld worden en in de soep gegaard worden.
De bloem zorgt voor een korstje rond de balletjes en vermijd dat ze uiteenvallen in de soep.
Het lekkerste is om ze natuurlijk aan te bakken met boter in de pan.
Mvb de thermomix kunt u een groentenrijke, dikke maar toch fijne tomatensoep verkrijgen.
Variaties
Naast ui en venkel, kan ook knoflook en selder toegevoegd worden
Enkele meegestoofde paprika's of wortels geven tomatensoep een zoetere smaak
Ipv room kan ook kruidenroomkaas gebruikt worden
Vervang de gehaktballetjes door grijze garnalen voor een feestelijke soep
Tevens werkt u de soep dan niet op met een runderbouillon, maar met een
garnaalfumet
terug
Thermomix
De ongeëvenaarde, innovatieve, twaalfvoudig gepatenteerde keukenrobot combineert op unieke wijze meerdere kookkunsten.
meer info