Tomatensoep met balletjes

Hoeveelheid 1500 ml
Categoriën Warm
Auteur Patricia
INGREDIENTEN

  • 1 kg rijpe tomaten, vers (of 2 grote blikken gepelde tomaten)
  • 2 uien
  • 1 courgette of 2 aardappelen
  • 1 venkel
  • 2 blokjes runderbouillon
  • tomatenpuree, blikje 140 g
  • 1500 ml water
  • olijolie/boter
  • room
  • 300 g gemengd gehakt
  • peper, zout
  • peterselie

BEREIDING

  • Snij de ui en venkel in stukken en stoof deze aan met wat vetstof
  • Voeg de gepelde tomaten en stukjes courgette toe
    met het water en bouillonblokjes
  • Laat de soep 20 minuten doorkoken
  • Mix de soep en voeg tomatenpuree toe
  • Kruid met peper, zout
  • Smaak eventueel af met een scheutje room
     
  • De gehaktballetjes aanbakken in wat vetstof
    en bij de soep voegen
  • Werk af met wat gehakte peterselie
     

Thermomix (halveer de hoeveelheden):

  • Snij de ui en doe in mengbeker
    3 sec - stand 5
  • Voeg beetje olie of boter toe
    100 °C - 2 min - stand 1
  • Voeg tomaten, tomatenpuree, courgette, bouillonblokje en water toe
    100 °C - 20 min - stand 1
  • Terwijl kunt u de balletjes stomen in de varoma-schaal
  • Mix
    1 min - stand 10 (geleidelijk)
  • Kruid naar smaak met peper, zout en eventueel wat room of kruidenroomkaas

Tips

  • Gebruik veel rijpe, sappige tomaten.
  • Stoof de groenten eerst aan om optimaal van hun smaak te kunnen genieten.
  • De courgette of aardappelen zorgen voor de binding van de soep.
  • Om verzuring tegen te gaan, zeeft u de tomatenpitten uit de soep.
    Met de thermomix is zeven overbodig en bekomt u een gladde gemixte soep.
  • De extra tomatenpuree zorgt voor een mooie rode kleur en accenuteren de zoete smaak.
  • De gehaktballetjes kunnen ook door bloem gewenteld worden en in de soep gegaard worden.
    De bloem zorgt voor een korstje rond de balletjes en vermijd dat ze uiteenvallen in de soep.
    Het lekkerste is om ze natuurlijk aan te bakken met boter in de pan.
  • Mvb de thermomix kunt u een groentenrijke, dikke maar toch fijne tomatensoep verkrijgen.


Variaties

  • Naast ui en venkel, kan ook knoflook en selder toegevoegd worden
  • Enkele meegestoofde paprika's of wortels geven tomatensoep een zoetere smaak
  • Ipv room kan ook kruidenroomkaas gebruikt worden
  • Vervang de gehaktballetjes door grijze garnalen voor een feestelijke soep
    Tevens werkt u de soep dan niet op met een runderbouillon, maar met een garnaalfumet

Thermomix


De ongeëvenaarde, innovatieve, twaalfvoudig gepatenteerde keukenrobot combineert op unieke wijze meerdere kookkunsten.

meer info