Tomatensaus

Categoriën Warm
Auteur Patricia
INGREDIENTEN

  • 800 g tomaten (vers of blik) - tomatenpuree
  • groenten: wortel - ui - selder - paprika - courgette - champignons...
    (naar smaak)
  • bouillon
  • ev. knoflook
  • ev. reepjes spek of gekookte ham
  • tuinkruiden: tijm, laurier, peterselie, oregano, basilicum (naar smaak)
  • peper, zout
     
  • bloem - roux

BEREIDING

Tomatensaus is een gewillige saus die u op diverse manieren kunt bereiden.
Afhankelijk van uw smaak kunt u verse tomaten, gepelde bliktomaten of tomatenpuree gebruiken - al dan niet aangevuld met gestoofde groentjes. Door het inkoken zal de saus indikken,  extra opbinden kunt u eventueel met extra tomatenpuree of een roux.
 

  • Stoof de fijngesneden groenten aan
    (eventueel met spekblokjes)
  • Voeg een weinig water bij de tomaten (vers of blik) en laat inkoken
  • U kunt extra smaak aan de saus geven door wat bouillon toe te voegen
    (ev. bouillonblokje in wat warm water)
  • Voeg eventueel kruiden toe (tijm, laurier, peterselie, ...)
  • Laat gedurende 50 minuten zachtjes sudderen op matig vuur
  • Verwijder de tuinkruiden
  • Mix eventueel en voeg de gestoofde groentenmix toe
  • Kruid af met peper, zout en
    ev. versnipperde basilicum of gehakte peterselie

     

Maak een bechamelsaus waar u tomatenpuree aan toevoegt

  • Maak een roux van gelijke delen gesmolten boter en bloem
  • Laat de roux voldoende drogen om bloemsmaak in de saus te voorkomen
  • Voeg de koude roux bij de warme melk of
    voeg koude melk bij we warme roux
  • Roer stevig om klonters te vermijden
  • Voeg bouillon (ev. bouillonblokje in wat warm water opgelost) toe
  • Meng tomatenpuree onder de saus
     


Ook in de thermomix is tomatensaus makkelijk te bereiden.

  • Hak ui en knoflook fijn: 5 sec - stand 5
  • Voeg eventueel andere fijn gesneden groenten toe en stoof deze aan
    100 °C - 5 min - stand 1
  • Voeg tomaten (vers of blik) toe en laat de saus inkoken
    (verwijder het dopje uit het deksel zodat waterdamp kan ontsnappen)
    varoma - 25 min - stand 1

Tips

Gebruik een ruime pan zodat de saus sneller kan inkoken.
Stoof de tomaten(puree) voldoende mee om de zuurtegraad te verminderen.

Afleidingen

  • Milanaisesaus: tomatensaus met gestoofde champignons en gekookte ham in maderawijn
  • Portugese saus: tomatensaus met gestoofde gehakte uien, look en brunoise van tomaten.

Thermomix


De ongeëvenaarde, innovatieve, twaalfvoudig gepatenteerde keukenrobot combineert op unieke wijze meerdere kookkunsten.

meer info