U bent hier: Recepten » Brood en gebak » Gebak » Speculoos

Speculoos

Categoriën Gebak
Auteur Patricia
INGREDIENTEN

  • 100 g boter (op kamertemperatuur)
  • 200 g bruine suiker
  • 300 g zelfrijzende bloem
  • 1 ei
  • mespunt kaneel
  • mespunt speculaaskruiden (facultatief)

BEREIDING

  • Mix de suiker fijn
    10 sec - stand 10
  • Meng er de klontjes boter onder tot een zalvige massa
    20 sec - stand 3 (eventueel bijspatelen)
    De suiker moet goed onder de boter gemengd zijn
  • Voeg het ei en een snuifje kaneel toe
    10 sec - stand 3
  • Kneed de gezeefde bloem kort onder het mengsel
    20 sec - stand 4
    10 sec - stand 2 om het deeg los te maken van de beker
  • Kneed het deeg op en laat 24 u rusten in de koelkast
    verpakt in plastic-folie
  • Verwarm de oven voor op 175°C
  • Haal het deeg uit de koelkast en kneed indien nodig even bij
  • Bestrooi het werkoppervlak royaal met bloem en rol het deeg dun uit
    (tot een dikte van 0,5 cm)
  • Steek er koekjes uit met uitstekers naar keuze
  • Plaats de koekjes op bakpapier (of siliconen bakmat) in de oven
  • Bak af aan 175 °C gedurende ongeveer 10 minuten
  • Laat ze afkoelen op een rooster

Speculaaskruiden zijn een mengeling van onderstaande specerijen:

- kaneel
- nootmuskaat
- kruidnagel
- gemberpoeder
- kardemom
- witte peper

Er zijn ook variaties met anijs, korianderzaad of foelie.

 

Het deeg is enkele dagen houdbaar in de koelkast en enkele maanden in de diepvries.
Koekjes bewaren in een doos die niet volledig luchtdicht is, dit omdat condensatie de koekjes 'zacht' kunnen maken - een 'ouderwetse' blikken koekjestrommel is hiervoor ideaal.

Thermomix


De ongeëvenaarde, innovatieve, twaalfvoudig gepatenteerde keukenrobot combineert op unieke wijze meerdere kookkunsten.

meer info