Soufflés


Een soufflé is eiwitschuim dat body en smaak gekregen heeft door allerlei zoete of hartige mengsels. Het geheel rijst en stijft op in de hitte van een oven.
 

Soufflés rijzen in de oven doordat de hitte het water in stoom verandert, ze zakken terug in als ze afkoelen doordat de stoom dan terug tot vloeibaar water condenseert.

Soufflés met stijfgeklopt eiwit rijzen beter omdat de dampbelletjes moeilijker door het stevige eiwitschuim kunnen bewegen, zodanig worden ze beter opgevangen in de soufflémassa zelf en kunnen ze niet ontsnappen aan het oppervlak van het gebak.
Het geheim van een mooi gerezen soufflé zit dus in de vorming van waterdampbelletjes en het invangen van die belletjes in de soufflémassa. De kunst bestaat er dus in de oppervlaktelaag moeilijk doordringbaar te maken, zodanig de gevormde belletjes moeilijk kunnen ontsnappen. Aangeraden is de soufflé even voor het bakken onder de grill te plaatsen, om zo een bruin homogeen oppervlak te verkrijgen.


Verhit de soufflés op een matige temperatuur van 175 °C in de oven zodat het binnenste de tijd krijgt om te garen en stevig te worden. Hogere temperaturen laten het binnenste vochtig en laten de soufflé supersnel rijzen (en terug inzakken). Soufflés dienen op een bakplaat onderaan in de oven gebakken te worden, de onderwarmte zorgt voor een stabiel rijs.
Wees niet bang om de oven te openen om de gaarheid te controleren. Het schuim kan enigszins slinken door de afkoeling, maar zal gewoon verder rijzen wanneer de oven terug dicht is.

 

Een soufflébasis mag hoog op smaak gebracht worden, daar deze door het eiwit en luchtbelletjes wordt verdund.

Thermomix


De ongeëvenaarde, innovatieve, twaalfvoudig gepatenteerde keukenrobot combineert op unieke wijze meerdere kookkunsten.

meer info