Soufflé van bloemkool

Aantal personen 4 personen
Categoriën Groente
Auteur Patricia
INGREDIENTEN

  • 300 g bloemkool
  • 30 g boter
  • 30 g bloem
  • 300 g melk
  • 2 eieren
  • gemalen kaas (gruyere, parmezaan, gorgonzola, ... - naar smaak)
  • peper, zout
  • nootmuskaat

BEREIDING

  • Maal de parmezaanse kaas
    30 sec - stand 10
  • Kook of stoom de bloemkool en giet af
    varoma - 20 min - stand 1
  • Maak een bechamelsaus van de bloem, boter en melk
  • Laat de gemalen kaas in de saus smelten
    30 sec - stand 2
  • Splits de eieren en voeg de eigelen al roerend aan de saus toe
    30 sec - stand 2
  • Pureer de bloemkool onder het soufflé-mengsel
    15 sec - stand 5
  • Laat afkoelen
  • Klop de eiwitten stevig op en spatel onder het afgekoelde mengsel
    - Reinig de beker goed en spoel even met een weinig azijn,
    klop de eiwitten mbv de vlinder op max stand 4 -
  • Beboter en bebloem kleine hoge ovenvaste potjes
  • Vul deze voor 2/3 met het soufflé-mengsel
  • Plaats in een voorverwarmde oven van 175°C - warme lucht
    gedurende ongeveer 25 minuten

Tips

  • Oven niet te vaak openen tijdens het bakproces om instorten van de soufflé te vermijden
  • Opgeklopte eiwit onder afgekoeld mengsel spatelen om waterige soufflé te voorkomen
  • Soufflé direct serveren, koude doet de soufflé snel terug inzakken
     

Zie ook 'Koken is chemie': soufflés en eiwitschuim

Smaakvariaties

Een soufflé is een luchtig gerecht op basis van eieren, gegeten als voor-, hoofdgerecht of dessert.

Er zijn hartige en zoete soufflés; de bekendste variant is een kaassoufflé,
maar de kaas kan gedeeltelijk of geheel vervangen worden door

  • vis (zalm, kabeljauw, garnalen, ...),
  • vlees (meestal ham),
  • groente (spinazie, zoete aardappel, wortel, broccoli, pompoen, ...),
  • vruchten (aardbeien, zwarte bessen, banaan, sinaasappel, ...) en
  • zoetigheid (chocolade, ...).


Het belangrijkste van de vulling is dat hij licht van gewicht is, en daarom in kleine stukjes moet worden gesneden, geraspt, geschaafd of gepureerd.

Thermomix


De ongeëvenaarde, innovatieve, twaalfvoudig gepatenteerde keukenrobot combineert op unieke wijze meerdere kookkunsten.

meer info