Schatjes van patatjes... zo veelzijdig

Categoriën Aardappelen
Auteur Patricia
INGREDIENTEN

Het bintje is de bekendste en meest verkochte aardappel. Deze langwerpige, ovale bloemige aardappel met bleekgele schil  heeft een aangename neutrale smaak. Bintjes zijn ideaal om te gratineren, dankzij zijn bloemige structuur neemt het bintje de saus in de gratin goed op.

De belle de fontenay is ook langwerpig met een bleekgele schil. Deze klassieke veelzijdige aardappel heeft een diepe smaak die aan verse boter doet denken.

De charlotte is een vastkokende langwerpige aardappel met een gelige schil en fijne smaak. Hij leent zich uitstekend voor salades en ragouts.

De nicola is een vastkokende langwerpige aardappel met een gele schil waarmee u in de keuken alle kanten uitkan.

De ratte is een kleine langwerpige vastkokende aardappel met een geelbruine schil en diepe ogen. Hij heeft een lichte notensmaak en wordt vooral gebruikt in salades of om te stomen, bakken of pureren.


BEREIDING

Puree, frietjes of eenvoudige gekookt…
Aardappelen laten zich gemakkelijk verwerken in allerlei gerechten. In veel landen wordt de aardappel beschouwd als een groente, maar in België maakt ze deel uit van ieder hoofdgerecht. Veel mensen hebben niet ‘gegeten’ als er geen aardappelen op het menu staan. Gelukkig zijn aardappelen enorm veelzijdig en kunt u mits enige inspiratie, heel creatief omspringen met deze neutrale groente.

 

Aardappelen in de microgolfoven, ongeschild

  • Zoek enkele vastkokende of bloemige aardappelen van gelijke grootte en was ze zeer goed. Doorprik ze met een vork, dit voorkomt dat ze openbarsten. Leg ze naast elkaar op keukenpapier in een bord of schaal. Dek ze niet af. Het bepalen van de juiste gaartijd hangt af van de grootte en de variëteit. Gemiddeld duurt het bereiden van 500 g aardappelen ongeveer 7 minuten op 1000 Watt. Pel de aardappelen als ze gaar zijn en kruid naar smaak


Aardappelen in de microgolfoven, geschild

  • Schil de vastkokende of bloemige aardappelen en leg ze in een kom. Zorg ervoor dat ze zoveel mogelijk naast elkaar kunnen liggen. Giet er een beetje water bij en dek de pot af. Let op, een te grote kom verlengt de kooktijd. Het bepalen van de juiste gaartijd hangt af van de grootte en de aardappelsoort. Gemiddeld duurt het bereiden van 500 g aardappelen ongeveer 7 minuten op 1000 Watt.


Aardappelen in de oven, ongeschild

  • Was de vastkokende of bloemige aardappelen grondig en prik er enkele malen in met een vork. Leg ze in een ovenschotel op een laag grof zout van ongeveer 1,5 cm dik. Hierdoor krijgen de aardappelen meteen een lekkere smaak en vermijd u dat ze aan de bodem kleven. Laat de aardappelen garen in een oven op 180°C gedurende 50 minuten.


Aardappelschijfjes in de oven

  • Snijd de geschilde, vastkokende aardappelen in schijfjes van 3 mm. Spoel ze af en laat ze drogen. Smeer een vuurvaste schotel in met boter en schik er de aardappelschijfjes in. Kruid met wat peper, zout en nootmuskaat. Laat ze bakken in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 50 min.


Aardappelen in de wok

  • Zet de wok op het vuur met wat olijfolie of boter. Snijd de geschilde, vastkokende aardappelen in schijfjes van 3 mm of in blokjes van 1 op 1 cm. Laat ze in de hete wok gaar worden (met het deksel erop). Bak ze daarna, zonder deksel, goudbruin. Breng op smaak met zout.


Aardappelen met peterselie

  • Schil de vastkokende aardappelen, kook ze gaar en giet ze meteen af. Smelt een portie boter in een pan en wentel er de aardappelen in. Bestrooi het geheel met verse, fijngehakte peterselie en eventueel wat peper en zout.


Aardappelpuree

  • Schil de bloemige aardappelen, snijd ze in kleine stukken en kook ze gaar. Giet ze onmiddellijk af en laat goed drogen. Plet ze met een pureestamper en voeg er een eierdooier en een klontje boter aan toe. Roer de ingrediënten goed door elkaar en giet er eventueel wat melk bij. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.


Aardappelgratin

  • Schil de vastkokende aardappelen, snijd ze in dunne schijfjes en was ze niet. Schik ze in lagen in een ovenschotel. Vermeng wat melk en room en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Giet deze vloeistof over de aardappelen, zodat de schijfjes bijna volledig bedekt zijn. Zet het geheel gedurende 1 uur in een voorverwarmde oven van 200°C.


Hertoginnenaardappelen

  • Bereid een stevige aardappelpuree zonder melk toe te voegen. Doe de puree in een spuitzak met een gekartelde spuitmond. Spuit mooie hoopjes puree op een licht beboterde bakplaat en laat ze kleuren onder de grill.


Kroketten

  • Bereid een stevige aardappelpuree, voeg geen melk toe. Maak er balletjes van. Klop het eiwit van twee eieren los in een diep bord. Giet wat paneermeel in een tweede kom. Rol de pureeballetjes eerst door het eiwit en dan meteen door het paneermeel. Bak de kroketten goudgeel in frituurvet (op 180°C gedurende 2 à 3 minuten).

Primeuraardappelen of nieuwe aardappelen worden geoogst voor ze volledig rijp zijn. Je herkent ze aan de schil: deze komt los als je over de knol wrijft. Ze bewaren hooguit een week zonder smaakverlies. Nieuwe aardappelen zijn een echt seizoensproduct: je kan ze vinden van begin juni tot half augustus.

Bij bewaaraardappelen blijft de schil vastzitten. September is de voornaamste oogstmaand van bewaaraardappelen. De geoogste aardappelen gaan direct in een geventileerde opslagruimte. In het donker en bij een temperatuur van 7°C kunnen de meeste aardappelen tot een jaar worden bewaard.Aardappelen kunnen worden ingedeeld in 3 categorieën: vastkokend, vrij vastkokend en bloemig.

Vastkokende: nicola, charlotte, exquisa, amandine, franceline, ratte, belle de fontenay en cherie.
Vastkokende aardappelen bevatten minder zetmeel dan hun bloemige variant en vallen daardoor niet zo snel uiteen na het koken en bakken. Ze hebben een fijne structuur en zijn geschikt om te verwerken in salades en quiches. U kunt ze ook vullen of bakken.

Vrij vastkokend: marabel, victoria, exempla, lady christ'l.

Bloemig: bintje, turbo en première.
Bloemige aardappelen zijn kruimig, ze vallen bij het koken gemakkelijker uiteen. Deze veelzijdige aardappel bevat veel zetmeel en leent zich voor bijna alle bereidingen: koken, bakken, poffen, puree, frieten, … 

Thermomix


De ongeëvenaarde, innovatieve, twaalfvoudig gepatenteerde keukenrobot combineert op unieke wijze meerdere kookkunsten.

meer info