U bent hier: Keukenwetenschap » Warenkennis » Vlees

Rund

Algemeen

Rundvlees is het vlees van volwassen runderen, dit kunnen zowel stieren, ossen, koeien of vaarzen zijn. Een vaars is een koe van 2-3 jaar die slechts één keer gekalfd heeft.

Gekende runderrassen zijn Aubrac, Limousin, Aberdeen Angus, Blonde Acquitaine, Charolais, Simmertail, het dure Japanse Wagyu en het Belgisch Witblauw. Dit ras, ook dikbil genoemd, wordt gekenmerkt door een enorme vleesontwikkeling van het achterkwartier, dat het gevolg is van een genetisch defect.

De malsheid van vlees wordt bepaald door de hoeveelheid inwendig bindweefsel, hoe minder bindweefsel hoe malser het vlees. Deze malse delen bevinden zich met name in de bil en de rug. Met het toenemen van de leeftijd neemt ook de hoeveelheid bindweefsel toe.

 

Aankoopkwaliteit

Rundvlees wordt in talrijke versnijdingsvormen aangeboden, gaande van runderfilet tot gehakt. De culinaire mogelijkheden zijn dan ook heel ruim.

Vleesversnijding

Koop steeds vlees in functie van de uiteindelijke bereiding. Het heeft geen zin runderfilet te kopen als u een stoofpotje gaat bereiden. Anderzijds koopt u voor een gegrilde steak best vlees van een goeie kwaliteit.
Het label Meritus staat voor veilig en kwaliteitsvol rundvlees van bij ons.

 

Bewaring

In de koelkast is rundvlees 2 à 3 dagen houdbaar. In de diepvries bewaart u het best niet langer dan 3 maanden.

 

Bereiding

Koud of warm, gebraden, gegrild, gesmoord, gekookt of gestoofd, in soepen of eenpansgerechten smaakt het heerlijk. Ook als braadvlees, rollade of ragout zijn de mogelijkheden quasi onbeperkt.

 

Voedingswaarde

Rundvlees levert eiwitten die goed verteerbaar zijn en die van goede biologische kwaliteit zijn. Het is een goede vitamineleverancier, in het bijzonder van vitaminen van de B-groep.

 


terug

Thermomix


De ongeëvenaarde, innovatieve, twaalfvoudig gepatenteerde keukenrobot combineert op unieke wijze meerdere kookkunsten.

meer info