U bent hier: Recepten » Bijgerechten » Rijst » Risotto

Risotto

Aantal personen 4 personen
Categoriën Rijst
Auteur Patricia
INGREDIENTEN

  • 250 g arboriorijst
  • 1 ui
  • ev. teentje knoflook
  • 150 g witte wijn
  • 700 g bouillon (kip, groenten, vis)
    (ev. water + bouillonblokje)
  • boter
  • gemalen kaas
  • peper, zout
  • ev. saffraan, paprikapoeder, ...
  • ev. tuinkruiden: tijm, laurier, salie, rozemarijn, ...

BEREIDING

  • Hak de ui
    (thermomix: 3 sec - stand 5)
  • Voeg wat boter/olie toe en stoof de ui glazig
    (100 °C - 3 min - stand 1)
  • Plaats de vlinder op het mes en voeg de rissotorijst toe
    (100 °C - 3 min - stand )
    Roer de rijst tot hij glazig wordt
  • Voeg de wijn en wat bouillon toe tot de rijst net onder staat
    (100 °C - 25 min - stand  - geen maatbeker in het deksel)
    Voeg eventueel extra kruiden toe
    Regelmatig bevochtigen met bouillon
  • Risotto is klaar als de rijst romig en smeuïg is
  • Voeg op het einde enkele klontjes boter toe
  • Smaak af met peper, zout
  • Serveer met gemalen (Parmezaanse) kaas

Tips

  • Was de rijst om het teveel aan zetmeel te verwijderen.
  • Bereid de risotto op de klassieke manier in een platte pan, zodat hij goed verdeeld ligt over de bodem en u minder hoeft te roeren.
  • Werk in de thermomix continu met de stand linksomdraaiend
  • Risotto mag niet koken, anders zal de korrel vanbinnen niet gaar zijn.
  • Risotto wordt voorzichtig geroerd, zoniet zal er te veel zetmeel los komen en zal het geheel een blok vormen.
  • Risotto mag nooit droog staan, de rijst moet rustig alle bouillon kunnen opnemen. Dus voeg om de 5 minuten een scheutje bouillon toe.
     

Varieer met smaak

  • U kunt de risotto laten garen samen met champignons;
    pompoen-, wortel-, paprika-, selder en/of courgetteblokjes.
  • U kunt de risotto afwerken door er wat geklopte room of mascarpone door te spatelen.
  • Serveer met zeevruchten (mosselen, kokkels, ...), vis, ...
    Kokkels worden zeer kort gaar gestoofd in boter en een beetje witte wijn.
    U kunt het opgevangen mosselsap van de voorgestoomde mosselen gebruiken als bouillon voor de risotto.
  • Ook lekker met gehakt en tomatenpuree.
    (Gehakt met wat boter/olie enkele minuten laten garen op varomastand en apart houden; tomatenpuree (passata) samen met bouillon toevoegen)

Thermomix


De ongeëvenaarde, innovatieve, twaalfvoudig gepatenteerde keukenrobot combineert op unieke wijze meerdere kookkunsten.

meer info