Praktische richtlijnen

Gaartijden

Het spreekt vanzelf dat het onmogelijk is de precieze gaar- en stoomtijden van gerechten te bepalen.

Dit hangt af van de versheid van de groenten, in welke grootte u ze versneden heeft en ook van uw eigen smaak: 'platgekookt' of nog 'knapperig'.

Tevens zal 500 ml water sneller zijn kookpunt bereikt hebben dan 1000 ml water en het spreekt voor zich dat 'lauw' water sneller zal koken dan 'koud' water. Zodanig ook hier de tijdaanwijzingen danig kunnen verstoord worden.

Onderstaande zijn dan ook richtlijnen die aangepast kunnen worden naar behoefte.

indicatieve stoom- en gaartijden

Snelheden

Ook hier kunnen geen exacte tijden opgegeven worden, dit hangt vnl af van de grootte van de gesneden parten groenten.
Een grote ui in 4 zal enkele seconden meer nodig hebben om te versnipperen in de thermomix dan een kleine ui in 4 gesneden.

Hou er wel rekening mee dat u daadwerkelijk werkt met seconden op hogere snelheden. Hierbij maakt een seconde meer of minder een groot verschil. Het is in het begin aan te raden om bij de machine te blijven staan en liever op een iets lagere snelheid en met een kortere tijd te werken  en die later misschien wat aan te passen.
 


Stand : roeren

Stand 1 - 3: mengen

Stand 4 - 5: hakken van zachte groente en fruit

Stand 6-7: hakken van harde groente, chocolade, ...

Stand 8 - 10: pureren 

Stand 10: verkruimelen, malen, mixen


Geleidelijk de snelheid opvoeren bij mixen aan hoge snelheid.

Bij gebruik van de vlinder mag nooit boven snelheid 4 gewerkt worden.
De kans bestaat dan dat de vlinder los raakt en meteen vermalen wordt door het mes.

 - linksom roeren voor delicate producten
- kneden

 

 

 

Thermomix


De ongeëvenaarde, innovatieve, twaalfvoudig gepatenteerde keukenrobot combineert op unieke wijze meerdere kookkunsten.

meer info