U bent hier: Keukenwetenschap » Warenkennis » Vlees

Lam

Algemeen

Een lam mag u culinair gezien niet met een schaap vergelijken. Schapenvlees heeft een uitgesproken penetrante smaak en is niet zo lekker. Tot een leeftijd van 1 jaar heeft het lam stevig, lichtroze vlees met een fijnvezelige structuur en een delicate smaak. Hoe bleker het vlees, hoe jonger het lam. Lammetjes zuigen tot hun vierde maand bij hun moeder, daarna gaan ze mee de weide in. Zuiglammetjes of melklammetjes zijn dus heel jonge lammeren met voortreffelijk vlees, ze worden ook wel paaslammetjes genoemd.

De kwaliteit en smaak van lamsvlees wordt vooral bepaald door de weiden waar de schapen gegraasd hebben. Het vlees van pre-salé lammetjes die graasden op weiden aan de rand van de zee zullen een lichte zilte smaak hebben. Ierland en Schotland leveren voortreffelijk lamsvlees die te koop is in de meeste supermarkten. Een goedkoper alternatief is het diepgevroren vlees uit Australië en Nieuw-Zeeland.

Beroemd is het Franse lam van de Pyreneeën, Sisteron en Pauillac, alsook het Nederlandse lam vanuit het Land van Saeftinghe en het eiland Texel.

 

Aankoopkwaliteit

Lamsvlees biedt vele culinaire mogelijkheden en is geschikt voor zowel de dagelijkse keuken als voor feestbereidingen.

Vleesversnijding

 

Bewaring

Lamsvlees gebruikt u best zo vers mogelijk. U kan het vlees nog één dag in de koelkast bewaren.

 

Bereiding

De beste manier om lamsvlees te bereiden, is ervoor te zorgen dat het vlees vanbinnen nog rosé is en lekker sappig. Op de barbecue zijn lamskoteletjes overheerlijk, lamsborst of – schouder zijn lekker in stoofschotels. Het meest edel deel is de lamsbout, afkomstig van de bil. Bereiden met bot houdt het vlees sappiger en voller van smaak.
Lamsvlees kan u afkruiden met look, tijm, rozemarijn, salie, oregano, basilicum of munt.

 

Voedingswaarde

Schapen- en lamsvlees is rijk aan eiwitten en bevat verzadigde vetzuren, vitamine B12 en ijzer.

 


terug

Thermomix


De ongeëvenaarde, innovatieve, twaalfvoudig gepatenteerde keukenrobot combineert op unieke wijze meerdere kookkunsten.

meer info