Keukenkruiden en specerijen

Kruiden zijn bladeren en stengels van groene planten die gebruikt kunnen worden om de geur en smaak van gerechten te verbeteren.
Specerijen komen meestal uit een tropisch klimaat en omvatten gemalen gedroogde bloemknoppen, wortels en andere plantendelen.

Harde (houtachtige) kruiden zijn hard van vorm, zoals: tijm, rozemarijn, koriander, komijn,…
Zachte kruiden zijn vaak bladeren zoals: basilicum, peterselie, bieslook, dille,…

Hoe langer u een kruid verhit, des te meer smaak er verloren gaat, dit geldt vooral voor de zachte, verse kruiden. De bladeren van deze kruiden worden pas toegevoegd op het einde, als de bereiding niet meer op het vuur staat. Harde kruiden moeten juist even meekoken voordat ze hun smaak los laten, dit gaat echter sneller als u de harde kruiden eerst fijn maalt.

Kruiden zijn vers, diepgevroren of gedroogd te verkrijgen. Persoonlijk vind ik de diepvriesstrooibussen (van o.a. Delhaize) en kruidenmolens (van Piet Huysentruyt) een aanrader.

 

 



Thermomix


De ongeëvenaarde, innovatieve, twaalfvoudig gepatenteerde keukenrobot combineert op unieke wijze meerdere kookkunsten.

meer info