Gnocchi di patate

Hoeveelheid 1 kg
Aantal personen 4 personen
Categoriën Pasta
Auteur Patricia
INGREDIENTEN


BEREIDING

  • Kook de aardappelen beetgaar in de pel
  • Giet af en pel ze
  • Passeer ze door de passe-vite of pureer met een pureestamper
  • Kruid de puree met peper, zout en nootmuskaat
  • Kneed een deeg op met de puree, bloem en ei
    Voeg de bloem portioneel toe tot een soepel deeg verkregen wordt
    (u kan wat meer of minder bloem nodig hebben)
  • Rol het deeg tot een dunne, lange worst en snij in stukjes van 2 cm
  • Bloem de stukjes (om kleven aan de rasp te voorkomen)
  • Laat over een vork of rasp rollen om een geribbelde krul te bekomen
  • Pocheer de gnocchi in ruim gezouten kokend water
  • Gnocchi zijn klaar wanneer ze boven drijven na enkele minuten
  • Werk af met gekruide boter (gesmolten boter met fijngehakte kruiden)
    of tomatensaus



Indien u dit gerecht bereidt met de thermomix:

  • kunnen de aardappelen gestoomd worden om waterige aardappelen te vermijden
  • let erop de aardappelen grof te pureren, dus niet mixen boven stand 5
  • het deeg kan aangezet worden met de stand
    daarnee verder afwerken en opkneden met de hand
    (betere voeling over de concistentie van het deeg)

Tips

  • De aardappel koken in de schil, zo neemt de aardappel niet teveel water op en is de bindkracht groter.
  • De aardappelen niet plat koken, maar beetgaar.
  • Een grove puree van de aardappel gebruiken, niet fijnmixen,
    anders verkrijgt u een kleverige pap ipv een soepel deeg.
  • De verhouding aardappel / bloem is uiterst belangrijk om een goede binding te verkrijgen.
    Gebruikt u te weinig bloem, lost de gnocchi op in het kokende water.
    Gebruikt u te veel bloem, krijgt u zware en taaie gnocchi.
  • De verhouding is normaal 200-400 g bloem op 1 kg aardappelen,
    afhankelijk van de gebruikte soort aardappel.
  • Traditioneel wordt er geen ei gebruikt voor gnocchi,
    maar het vergroot de bindkracht en zorgt voor een vollere smaak.
  • Kook niet teveel gnocchi in 1 keer, gnocchi kleeft en u zou kunnnen eindigen met 1 grote gnoccho.
  • Er moet gestart worden met een homogeen soepel gekneed deeg.
  • Gnocchi wordt niet gespoeld met koud water, maar onmiddelijk door de saus gehaald om kleven te voorkomen.
     
  • Afwerken kan ook met wat geraspte truffel of gemalen kaas.

Thermomix


De ongeëvenaarde, innovatieve, twaalfvoudig gepatenteerde keukenrobot combineert op unieke wijze meerdere kookkunsten.

meer info