U bent hier: Recepten » Desserts » Custards » Crème Brûlée

Crème Brûlée

Aantal personen 6 personen
Bereidingstijd 20 min
Categoriën Custards
Auteur Patricia
INGREDIENTEN

  • 180 g eidooiers 
  • 1 ei
  • 125 g suiker   
  • 300 g room  
  • 1 vanillestokje
  • cassonade bruine suiker

BEREIDING

Thermomix

  • Plaats de vlinder
    Doe het volledige ei, de eidooiers en suiker  in de beker om een ruban te kloppen
    2 min - stand 4
  • Meng de room eronder samen met de uitgeschraapte vanillestok
  • Draai de massa af in de thermomix
    80 °C - 15 min - stand 3 - omgekeerd roeren
    90 °C - 2 min
  • Giet in schaaltjes en laat afkoelen
  • Wrijf een dun laagje bruine suiker over de crème en brandt voorzichtig tot een laagje karamel
     

Klassieke keuken

  • Klassiek wordt de vloeistof met de smaakgever opgekookt zodat deze optimaal zijn smaak kan afgeven.
    Daarna wordt het mengsel aan de ruban toegevoegd.
  • Bij de klassieke bereiding plaats u de potjes creme brulee au-bain-marie in de oven op 90 °C – warme lucht gedurende 50 min
    de temperatuur van het waterbad dient rond de 85°C te liggen, zet indien nodig de oven iets hoger
  • Giet de crème in lage potjes; de warmte moet traag in het beslag gaan, bij hoge potjes duurt het te lang tegen dat de warmte tot binnenin gedrongen is zodat de buitenkant zal schiften
  • U kunt de gaarheid controleren door even met de vorm op het aanrecht te tikken en te kijken hoe vloeibaar de inhoud nog is, u kunt er ook even in prikken met een mes en kijken of er niets aan het mes blijft kleven

Smaaksensaties

Experimenteer met citroen- en sinaasappelrasp ter vervanging of toevoeging bij de vanillestokken.
Ook citroenmelisse kan dienen als smaakgever.

Reduceren van de calorieën

De room kan gerust voor de helft vervangen worden door melk.

Aanbranden

  • Met bunsenbrander brand je vanaf een hoogte van zo’n 10 cm tot alles mooi gesmolten is – niet te dicht houden anders zal je de suiker verbranden. Op deze manier blijft de crème koud vanbinnen
  • In de oven op grilstand – 220 °C, plaats je potje zo hoog mogelijk in de oven en houd het goed in het oog zodat het niet kan verbranden. In de oven zal de crème lauw aanvoelen vanbinnen.

     

Meer info

Thermomix


De ongeëvenaarde, innovatieve, twaalfvoudig gepatenteerde keukenrobot combineert op unieke wijze meerdere kookkunsten.

meer info